Servouređaj

Ići dole

Servouređaj Empty Servouređaj

Počalji od Жиле taj Sre Apr 17, 2019 10:53 pm

Servouređaj 

Možda neki od vas smatraju da o servouređaju kočnica ne bi trebalo govoriti jer je on danas sasvim uobičajena stvar. Servouređaj je, ipak, jedan od izuma koji su znatno podigli stepen aktivne automobilske bezbednosti.

Servouređaj 2eprsck
sl. 1 – Kočioni sistem: 1) papučica, 2) glavni koč. cilindar, 3) servouređaj, 4) posuda za izjednačavanje, 5) cevi

Sada ćemo objasniti kako servouređaj radi.


sl. 2 - Kočnica miruje - 1) vazdušni ventil (zatvoren), 2) priključak voda pod pritiskom

Rad servo-pojačivača  na principu podpritiska
Sa slike 2 vidljivi su osnovni delovi (klipnog) pod pritiskom servouređaja kakav se u pravilu koristi za povećanje sile kočenja na današnjim automobilima. U stanju mirovanja kočnica, dakle kada vozač ne vrši pritisak na papučicu kočnice, opruga drži na mestu klip (desno od opruge) s čije je obe strane jednak pritisak, odnosno dovedeni podpritisak. Istovremeno je ventil za podešavanje vazduha (vazdučni ventil) zatvoren. Hidraulični klip koga polugom pokreće vakumski klip pod pritiskom stoji u krajnjem (desnom) položaju, a membrana komore na čijem je vrhu vazdušni ventil nije pod opterećenjem.

Servouređaj 2vw5kyp
3 - Slabo kočenje - 1) vaydušni ventil je otvoren, 2) ulaz kočionog ulja, 3) pritisak pokreće vazdušni klip

Kada započinje kočenje, ulje dolazi iz glavnog kočionog cilindra u otvor servouređaja (2). Pritisak ulja za kočenje sada je pomerio vazdušni ventil, posredovanjem malog klipa, pa vazduh ulazi u servouređaj kroz vazdušni ventil. Kako je (atmosferski) pritisak vazduha iz okoline viši od dotadašnjeg pritiska u servouređaju (podpritiska) počinje se pomerati vakumski klip (kratke crvene strelice pokazuju pomeranje klipa protiv sile povratne opruge) koji putem poluge deluje na hidraulični klip. Ovaj, pak, potiskuje kočiono ulje (sada višim pritiskom) u sistem cevi koje vode prema svakoj od kočnica. Tako se ostvaruje povećanje pritiska u kočionom sistemu zahvaljujući razlici atmosferskog pritiska i dovedenog podpritiska.

Servouređaj 29n6zpt
sl. 4 - Jako kočenje - 1) vazdušni ventil je potpuno ovtoren (ulazi više vazduha), 2) i 3) hidraulični i vakumski klip su u krajnjem položaju

Prilikom kočenja punom snagom još više ulja dolazi iz glavnog kočionog cilindra u servouređaj. To uzrokuje potpuno otvaranje vazdušnog ventila (obratite pažnju na položaj membrane ispod njega) pa još više vazduha ulazi u komoru vakumskog klipa. Time se, naravno, maksimalno povećava razlika pritisaka što pomera vakumski klip u krajnji (levi) položaj pritiskajući do kraja njegovu povratnu oprugu. Hidraulični je klip (2) takođe u krajnjem položaju pa se kočionom sistemu isporučuje najveći mogući pritisak kočionog ulja.

 

Ostali smo dužni objasniti od kud uopšte taj podpritisak. Komora servouređaja na čijem se vrhu nalazi vazdušni ventil te u kojoj je i spomenuta membrana, priključena je na usisni razvodnik motora ili na posebnu vakumsku pumpu. Opisanu vrstu servopojačivača za kočioni uređaj nazivamo "vakumskim klipnim servopojačivačem", a poznajemo i "vakumski membranski servopojačivač". Razlika je u tome što ovaj poslednji umesto vakumskog klipa ima postavljenu elastičnu membranu preko koje se potom prenosi pritisak vazduha na polugu i, dalje, na hidraulični klip. Kako to sve izgleda u praksi, najjednostavnije ćete videti zavirite li pod prednju "haubu" nekog automobila. Metalna "posuda" okruglog preseka koja stoji strmo u blizini pregradnog lima ustvari je naš servouređaj.

Servouređaj 3yrfx1l
sl. 5 - Posuda za izjednačavanje dvokružnog kočionog sistema

Posuda za izjednačavanje
Verovatno ste se do sada susreli s pojmom dvostrukog (dvokružnog) kočionog sistema. Radi se o tome da konstruktori automobila po svaku cenu pokušavaju izbeći potpuni prestanak rada kočionog sistema u slučaju kvara na nekoj od instalacija. U tu su svrhu izmišljeni dvostruki kočioni sistemi koji se sastoje od dva kompleta instalacija kako bi jedan od njih preuzeo ulogu u slučaju da drugi otkaže. Na našoj slici 5 vidimo posudu za izjednačavanje (to je ona poluprozirna mala posudica u kojoj kontrolšete nivo tečnosti za kočenje) dvostrukog kočionog sistema. S brojevima 1) i 2) označena su dva, odvojena, kočiona sistema (kruga) koji svaki za sebe mogu zaustaviti automobil (ipak, u praksi nisu oba sistema spojena na sve točkove, već se preklapaju dijagonalno ili sl.). Brojkom 3) označen je klip koji deluje na dvostruki sistem prenoseći mu pritisak kočenja. On deluje na oba kruga s time da krug 1) dovodi pod pritisak posredovanjem međuklipa 4). Cilj ovog uređaja je da u svakom trenutku omogući ostvarivanje pritiska u oba kruga tako da u slučaju pucanja instalacija na jednom od njih drugi i dalje omogućava kočenje. Posuda za izjednačavanje 5) u celoj ovoj priči ima ulogu održavanja dovoljnog nivoa kočionog ulja tokom rada klipa, a odvojena je u dva dela od kojih svaki opskrbljuje jedan krug sistema.

Izvor: auto.web1000


Др Жиле
Жиле
Жиле
Administrator
Administrator

Broj poruka : 560
Reputation : 20
Datum upisa : 19.12.2018
Godina : 52
Lokacija : Zemun

http://forumfrancuskihautom.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu